Tak jaká dobrota dneska?
Načteme je všecky...
18. 03. 2024,     Matěj Stanislav, DiS.

Můžeme jíst i po páté hodině?

Ano můžeme, a dokonce s chutí

Jeden z častých mýtů, se kterým se velmi často setkávám v praxi, je mýtus, že večer se nemůže jíst, protože poté se všechny kalorie uloží do tuku a my nezhubneme. Tak se tomu podíváme na kloub, jak to tedy je?

Pozor na to! Ono na tom může být i nějaká ta pravda, ale funguje to jinak, než si většina lidí myslí. Pokud nebudete jíst po páté hodině odpoledne, je velká šance, že zhubnete, ale ne proto, že večerní kalorie se neuloží do tukových zásob

Důvod, proč zhubneme, je v tom, že vynecháme 1–2 jídla, která by obvykle po páté hodině následovala. Tím pádem snížíme svůj kalorický příjem a vytvoříme tzv. kalorický deficit, což v praxi znamená, že budeme hubnout.

Tento princip by ovšem fungoval i kdybychom zvolili opačnou část dne, tedy pokud bychom nejedli do 12:00, čili např. vynechali snídani, svačinu, a poté jedli standardně jak jsme zvyklí, efekt redukce hmotnosti se dostaví také. Celý zázrak je tedy v tom, že si zmenšíte ten časový úsek, ve kterém jídlo přijímáte. Tím pádem snížíte příjem stravy, tedy i celkový příjem energie (kalorií) a začnete hubnout.

Jak to tedy nejlépe vymyslet?

Vždy musíme přihlížet k našemu životnímu stylu a dennímu režimu. Každému bude vyhovovat něco jiného, ale obecně platí rozdělit si jídlo rovnoměrně, abychom např. večer netrpěli hladem. Hlavní není načasování, ale celkový příjem energie (kalorií) a makroživin!

Ovšem, ideálně bychom poslední pevné jídlo měli mít zhruba 2 hodiny před spánkem, ale to spíše kvůli pocitům těžkosti, potenciálnímu diskomfortu a možnému narušení spánku.

A pokud i tak si nebudete jisti, neváhejte napsat k nám do nutriční poradny, kde se Vám bude individuálně věnovat vystudovaný nutriční terapeut, který Vám pomůže najít optimum přímo pro Vás.

O nás
Kontakt
Zásady používání Cookies
Ochrana osobních údajů
Obchodní podmínky
Vyloučení odpovědnosti
NaGram.cz
2024 — © NaGram.cz