Tak jaká dobrota dneska?
Načteme je všecky...
06. 03. 2024,     Matěj Stanislav, DiS.

Proč nemůžu zhubnout?

Ať dělám, co dělám...

Tuhle otázku si pokládá opravdu velké množství lidí, kteří se snaží zhubnout a nedaří se jim. Přitom všichni mi na konzultacích říkají, jak udělali velké změny, že začali jíst zdravě, začali se hýbat, ale vysněný výsledek se pořád nedostavuje. Začínají podléhat frustraci a ztrácí motivaci se nadále snažit o redukci hmotnosti. Tak si tady spolu projdeme nejčastější důvody, proč tedy sakra nehubnu!? Když přece dělám všechno správně!?

Začali jste sportovat a hmotnost je stále stejná, nebo roste?

Ano, sport je jedním z aspektů, který má velmi pozitivní vliv na hubnutí, protože pomáhá zvyšovat výdej energie. Tak tedy, to bychom měli hubnout ne? Ano měli, ale druhá věc, na kterou musíme myslet, je, že sportovní aktivita zvyšuje chuť k jídlu, a to je právě ta past! „Jsem teď po velkém sportovním výdeji, tak si přece můžu dát kousek sladkého, nebo to pivo.“ Ano, to samozřejmě můžeme, ale pokud ten příjem nebude kontrolovaný, snadno doplníme tu energii, kterou jsme sportem vydali. V tu chvíli jsme příjem = výdej a hmotnost stojí.

Je zde ještě možný scénář, kdy hmotnost stojí a mění se poměr svalová hmota a tuk. I v takovém případě je vhodné nadále snížit kalorický příjem. Pokud je hubnutí Vaším primárním cílem, stagnace hmotnosti Vás k Vašemu cíli nedostane. Navíc, pokud Vaše sportovní aktivita neobsahuje dobře nastavený silový trénink, je tento scénář stejně spíše nepravděpodobný. Pro drtivou většinu lidí, kteří se snaží redukovat, je lepší, aby hmotnost na váze alespoň mírně klesala.

Začal(a) jsem jíst zdravě a nehubnu!

Zdravá strava je základem zdravého životního stylu, ale zdravá strava (zdravé potraviny) se automaticky nerovnají nízkokalorické potraviny. A často slýchám: „Já už nejím žádné sladkosti, čokolády apod. a místo toho si dám např. ořechové máslo, sušené ovoce apod.“ A právě tady je ten zakopaný pes. Tyto potraviny jsou zdravější, ale energetická hodnota je kolikrát úplně stejná, nebo i vyšší, než u těch nezdravých! Jíst zdravé potraviny je správně, ale i u nich musíme dbát na správné množství.

Ale já nic nejím a stále přibírám? Proč!?

A tady je potřeba si vždycky sáhnout do svého svědomí a přiznat si realitu. To přesně totiž lidé dělat nechtějí. Sami sobě lžou, zapomínají a někdy také prostě neví, kolik kalorií i takový džus má. Protože do celkového příjmu energie se počítá VŠECHNO, CO DÁME DO PUSY (vodu a salátovou okurku nemusíte). I to jablíčko, co si člověk dal jen tak po cestě, i ty 4 jednohubky, co přinesla kolegyně do práce, i ten dresink k jídlu, i ten velmi „zdravý“ pomerančový džus a i to frapučínolatečíno z nejmenované kavárny se zeleným logem. Do kalorického příjmu zkrátka musíme toto všechno započítat. Ve chvíli, kdy tohle uděláme, konečně zjistíme, jaký příjem ve skutečnosti máme a proč tedy nehubneme. Za celou dobu mé praxe nutriční terapie, se mi nestalo, že by celým problémem byl zpomalený metabolismus, či geny.

Snížili jsme sacharidy a stále nehubneme?

Snížení sacharidů má vliv na snížení příjmu energie, to platí. Pokud ale místo sacharidů rapidně zvýšíme příjem tuků, tělesně se nic nezmění. Prostě jen kompenzuji nízký příjem sacharidů tuky. Tím pádem jsme zase ve vyrovnané bilanci a zase nehubneme!

Závěr:

A jaké je tedy řešení, aby se nám konečně podařilo hubnout?:

Odpovědět si na všechny předchozí odstavce:

Pohyb – každý pohyb se počítá, ať už je to zvýšený počet kroků, výlet na kole nebo trénink ve fitku. Toto vše nám k redukci pomůže. Jenom se snažme nepřijímat zbytečně velké množství kalorií, abychom si ty spálené zase nedoplnili.

Jíst zdravě - jíst zdravé potraviny, ale ve správném množství. To je klíčem k tomu, dostat se do negativní kalorické bilance a snižovat hmotnost.

Omezit zbytečné kalorie – snažit se vyvarovat uždibování jídla, naučit se odmítat sladké, naučit se připavit si jídlo, ať pak nejíte ve spěchu vysoce kalorické potraviny typu čokoládová tyčinka, donut apod.

Nesnažit se úplně vynechávat sacharidy – sacharidy jsou zdrojem energie, jsou potřeba. Pro hubnutí je potřeba je jíst ve správném množství, nikoli je kompletně vynechat.

Jíst dostatek bílkovin – bílkoviny nás nejvíc nasytí, chrání svalovou hmotu a pomáhají ji budovat.

A pokud si nejste jisti s nastavením svých porcí a denním příjmem, obraťte se na naši poradnu. Tam se Vám bude na individuální bázi věnovat vystudovaný nutriční terapeut, který Vám vše vysvětlí a individuálně nastaví.

O nás
Kontakt
Zásady používání Cookies
Ochrana osobních údajů
Obchodní podmínky
Vyloučení odpovědnosti
NaGram.cz
2024 — © NaGram.cz