Tak jaká dobrota dneska?
Načteme je všecky...
28. 05. 2024,     Matěj Stanislav, DiS.

Dá se zhubnout i bez zvýšeného pohybu?

Ano dá! Ale pojďme si projít jak a za jakou cenu?

V dnešní rychlé době mají lidé čím dál méně času na aktivní pohyb a většinu dne tráví v práci za počítačem. Ti aktivnější možná zvolí cestu do práce pěšky, jiní případně MHD a cestu pěšky alespoň z domu na zastávku a naopak. I to je velké plus v rámci zvýšení pohybu. Bohužel čím dál tím častěji se setkávám s lidmi, co ráno nasednou do auta, přijedou do práce, vyjedou do kanceláře výtahem a jejich celkový pohyb je 500 kroků denně, což je žalostně málo.

A tedy, je pro lidi, kteří z nějakého důvodu opravdu více pohybu zařadit nedokážou, reálné zhubnout?

Ano je, ale nese to sebou jistá omezení. Pokud splníme podmínku mírně negativní energetické bilance, tedy vyšší výdej, než příjem, hubnout budeme. Jenomže, čím nižší pohyb, tím méně spálených kalorií. O to víc tedy musíme snížit i energetický příjem a dávat si pozor. Každá chybička ve stravování má pak totiž velký vliv. Může nám tedy příjem zvýšit a posunout na vyrovnanou energetickou bilanci. V tu chvíli již nehubneme, a při lepším, stagnujeme. Malý výdej dává značně menší prostor na chyby.

Velmi důležité je správné nastavení kalorického příjmu a složení jednotlivých jídel. Snažíme se, aby náš jídelníček měl dostatek bílkovin a obsahoval jídla s málo kaloriemi o větším objemu.

Dáme si příklad

Průměrná denní spotřeba kalorií (kcal) dospělého muže je zhruba 2000 kcal. Co se týká jídel, tak např. kuřecí steak s bramborami a zeleninou je jídlo, které má na porci okolo 600g a cca 450 - 500 kcal. Tedy takový chlap se i docela nají a vyčerpá jen čtvrtinu svého denního příjmu. V porovnání s burgrem Big M. z nejmenovaného rychlého občerstvení se žlutým logem, který váží okolo 200g a má 544 kcal, by tenhle náš chlap byl za hodinu zase hladový a vyplácal si dokonce víc kalorií, než s naší první 600g porcí.

Ten problém s těmito potravinami je snad teď očividný. Za stejné kalorie se méně najíte a za hodinu už zase hledáte, co byste si dali. No a pak ten pupíček roste. Nehledě na to, že se jedná o vysoce zpracovanou polotovarovou potravinu. (ale abych Vás neuvedl v omyl, ano občas si jej samozřejmě dát můžete, ale pokud je to 5x týdně je to dost).

Závěr

Hubnout bez zvýšeného pohybu lze, jenom musíme počítat s nižším příjmem energie oproti lidem, kteří se aktivně hýbou. POZOR – pohyb, ale není výhodný pouze pro hubnutí, ale také pro celkové zdraví, zlepšování kondice a psychiky. Tedy lepší je určitě hubnout se zařazením pohybu, ale pokud si ho prostě nemůžete dovolit bude pro Vás i tak možné zhubnout. Především pokud trpíte obezitou, či nadváhou je tento přístup možný a zdravotně Vám pomůže.

A pokud byste si se správným nastavením nevěděli rady, neváhejte se ozvat do naší nutriční poradny, kde se Vám bude na individuální bázi věnovat nutriční terapeut.

O nás
Kontakt
Zásady používání Cookies
Ochrana osobních údajů
Obchodní podmínky
Vyloučení odpovědnosti
NaGram.cz
2024 — © NaGram.cz